MENU
Jesteś tutaj: Gastronomia Restauracja Factor w Zawierciu

Restauracja Factor w Zawierciu

17:50, dnia 10 maj 2022r.
Kategoria:Gastronomia
129
0

Lunch Restauracja FactorJak wybrać świetną restaurację?

Jak poruszać się w restauracyjnym labiryncie? Jak wybrać świetną restaurację? Na te trudne pytania odpowiadają blogerzy, szefowie kuchni i krytycy kulinarni, którzy uważają restauracje za swój drugi dom. Być może zainteresują Cię ich opinie.

Po pierwsze, ważne jest, aby zwrócić uwagę na to, kim naprawdę jest szef kuchni. Czasy kucharzy ukrytych na zapleczu minęły bezpowrotnie. Szef kuchni jest odpowiedzialny za potrawy, które wychodzą z jego kuchni. Posłuchaj, co Twoi znajomi mają do powiedzenia o danej restauracji i sprawdź, jakie nagrody zdobyła.

Poświęć trochę czasu na zapoznanie się z całym menu.

Dzięki temu dowiesz się, czy w kuchni użyto świeżych, sezonowych składników. Jeśli zimą w menu są maliny lub truskawki, to jest prawie pewne, że coś jest nie tak i że powinniśmy jak najszybciej opuścić tę restaurację. Należy również zwrócić uwagę na to, czy w restauracji używa się półproduktów czy świeżo przygotowanych produktów. Pieczenie chleba i ciast na miejscu to znak, że szef kuchni dba o swoich gości i uczciwie podchodzi do swojej pracy. Nasza restauracja traktuje swoich klientów jak rodzinę. Kto chciałby zrobić coś złego swoim przyjaciołom?

Jako szef kuchni i smakosz uwielbiam próbować nowych przepisów, różnych kombinacji składników i pracy moich kolegów. Kiedy idę do nowej restauracji, zwracam na te elementy szczególną uwagę:

Internet.

Ogromną pomocą są wszystkie strony z recenzjami oraz Facebook. Można tam zobaczyć opinie na temat projektu, menu i wiele innych.

Menu.

Wierzę, że nie da się przygotować wspaniałego posiłku, jeśli nie ma w nim grillowanego pstrąga i hummusu, francuskiej zupy cebulowej, hamburgera czy włoskiego makaronu. Restauracje, które specjalizują się w jednym rodzaju kuchni, poświęcają więcej czasu na dopracowywanie smaków, znajdowanie dobrych przepisów i odpowiednich składników. Przynajmniej powinny.

Czystość w kuchni.

Przyjrzyj się szybko, w jakim stanie są blaty robocze, okapy, podłogi i ubrania kucharzy, gdy kuchnia jest otwarta. Nawet w otwartej kuchni, jeśli panuje tam bałagan, należy sprawdzić, co jeszcze się w niej dzieje.

Zajawka.

Będąc w restauracji, warto zajrzeć na talerze innych gości. Niejednokrotnie zdarzało mi się wychodzić z restauracji po obejrzeniu dania, które było zachwalane i proponowane właśnie mnie. Wygląd potrawy może wiele powiedzieć o jej kuchni.

Produkty.

Należy zwrócić uwagę na to, czy w menu uwzględnione jest pochodzenie produktu. Jeśli tak, można mieć pewność, że szef kuchni będzie zwracał uwagę na jakość produktu. Kelner może również poinformować o pochodzeniu składników. Jest to coś, z czego powinieneś być dumny. Aby zapewnić najwyższą jakość produktu, potrzeba zaufanego rolnika, a to zazwyczaj kosztuje więcej.

Pracownicy.

Zadowolony, profesjonalny, uśmiechnięty zespół jest oznaką dobrej pracy. To z kolei przekłada się na wysoką jakość jedzenia.

Dobra restauracja nie jest pojęciem uniwersalnym.

Choć karczma mazurska, smażalnia na plaży czy chata na Podhalu to świetne miejsca, nie zaspokoją one potrzeb kierownika regionu, który chce się spotkać z przedstawicielami handlowymi, aby omówić ich wyniki. Trudno jest udzielić jednej rady dla wszystkich. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że wybór restauracji może być trudny. Nie powinno to oznaczać porażki, nawet jeśli działa to na Twoją korzyść.

Przede wszystkim dobra restauracja to taka, w której czujemy się dobrze.

Jeśli wchodzisz do pustego lokalu i widzisz palące papierosy kelnerki za barem, kucharzy na zapleczu lub palących papierosy kelnerów, to po co się męczyć? Trzeba natychmiast uciekać! Natychmiast uciekać! Powiem mu jednak, że bywał już w najgorszych knajpach. Posłucha tego.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!

Napisz komentarz

Imię:*
Email:*
Komentarz:*